Lazio Roma, de club der rijken

Società Sportiva Lazio (SS Lazio), maar beter bekend als Lazio, is opgericht op 9 januari 1900. De supporters van Lazio komen uit het noorden van de stad en is de club van de rijken. In tegenstelling tot aartsrivaal Roma, wat de club van het volk is (de arbeiders). Je kunt het vergelijken met verschil tussen Feyenoord en Ajax.
Lazio speelt sinds ’88 onafgebroken in de Serie A. De thuiswedstrijden worden gespeeld in het met AS Roma gedeelde Stadio Olimpico, waar plaats is voor ruim 70.000 voetbalfans. De derby tussen beide stadsgenoten is één van de meest beladen van Europa.

Naam;                 Società Sportiva Lazio
Opgericht;          9 januari 1900
Stadion;               Stadio Olimpico
Capaciteit;          72.698
Bijnaam;             Biancocelesti, Biancazzurri

Stadio Olimpico

Net als in Milaan, delen ook in Rome de twee grootste aartsrivalen haar stadion; Het Olympisch stadion van Italië. Met de bouw van het stadion zijn ze begonnen in 1928 en is afgerond in 1937. Voor de olympische spelen van 1960 en het EK voetbal 1990 is het stadion ingrijpend verbouwt. Het stadion is vijf keer het toneel geweest van een finale van de Champions League of Europa League.

Rome, meer dan alleen voetbal

Rome is natuurlijk meer dan alleen voetbal. De stad is eigenlijk één groot openluchtmuseum met piazza’s, openluchtmarkten, fonteinen, Het Colosseum, het Pantheon en andere  verbijsterende historische bezienswaardigheden. Vergeet ondertussen niet te eten. In Rome kun je namelijk genieten van één van je beste maaltijden uit je leven die je met de beste koffie van de wereld kunt afsluiten.

Geschiedenis

Op 9 januari 1900, op een bankje voor de Piazza della Liberta aan de Tiber, besloten de negen vrienden Luigi Bigiarelli, Giacomo Bigiarelli, Odoacre Aloisi, Arturo Balestrieri, Alceste Grifoni, Giulio Lefevre, Galileo Massa, Alberto Mesones en Enrico Venier de sportclub Società Podistica Lazio op te richten. Aangezien er al een gymnastiekvereniging bestond met de naam Roma, kozen ze als naam voor hun club voor het gebied waar Rome in ligt: Lazio. Als kleuren kozen de oprichters de blauw–witte combinatie uit de Griekse nationale vlag. In eerste instantie hield de groep zich enkel bezig met marathons.
Pas twee jaar na oprichting ontmoetten de jongens Bruto Seghettini, een speler van Racing Club de France, die de jongens het voetbalspel leerde. Al snel verspreidde de jeugd het voetbalspel door heel Rome, en Lazio was de eerste en enige voetbalclub in de Italiaanse hoofdstad. In de (in eerste instantie) enkel vriendschappelijke wedstrijden was Lazio schier onverslaanbaar. In 1907 boekte de club haar eerste succes toen Lazio werd uitgenodigd op het hoogaangeschreven toernooi in Pisa, waar naast organisator Pisa ook de teams Livorno en Lucca meededen. Alle drie de wedstrijden die dag (!) werden door Lazio gewonnen: Lazio-Lucca 3-0, Lazio-Pisa 4-0 en Lazio-Livorno 1-0. Hiermee behaalde Lazio de eerste prijs.

Erelijst
Landskampioen          2
Coppa Italia                 6
Italiaanse Supercup   4
Europacup II               1
UEFA Super Cup        1