Real Madrid, De koninklijke

Real Madrid werd in 1920 koninklijk en die status én bijnaam draagt men met trots.  Real is de meest succesvolle club van Spanje én van Europa. Het werd zelfs door de FIFA uitgeroepen tot beste voetbalclub van de 20e eeuw. Estadio Santiago Bernabéu zit bij elke thuis afgeladen vol en de ruim 80.000 socios zorgen voor een fantastische sfeer. Real kent een rijke historie aan topspelers als Alfredo di Stéfano, Hugo Sánchez, David Beckham, Raul Gonzalez en Zinedine Zidane en natuurlijk Cristiano Ronaldo.

Naam;                         Real Madrid CF
Opgericht;                  1902
Stadion;                      Estadio Santiago Bernabéu
Capaciteit;                  85.454
Bijnaam;                     De Koninklijke

Estadio Santiago Bernabéu              

In oktober 1944 werd gestart met de bouw van stadion Bernabéu. Op 14 december 1954 werd het Estadio Santiago Bernabéu in gebruik genomen, toen nog onder de naam Estadio Chamartin naar het oude stadion van Real Madrid. In januari 1955 kreeg het stadion de huidige naam ter ere van clubpresident Santiago Bernabéu.
Na vele verbouwingen door de jaren heen, kent het stadion nu een capaciteit van 85.454. Ondertussen zijn er plannen gemaakt om het stadion te gaan verbouwen, echter blijft het voorlopig bij plannen.

Madrid

Madri is de hoofdstad van Spanje en met meer dan drie miljoen inwoners ook één van de grootste steden van Europa. Toch merk je hier weinig van als je in het centrum van Madrid bent. Madrid heeft namelijk erg veel gezellige pleinen met typische Spaanse terrassen. Wanneer je ook nog gaat genieten van het bruisende uitgaansleven, merk je echt dat deze stad vol gezelligheid zit!
Met de stadions van Real, Atlético, Rayo Vallecano en in de buitenwijk Getafe, ademt Madrid voetbal. Maar er is meer dan voetbal. Zo heeft Madrid een Motor en F1 circuit, is basketballen zeer populair, finishplaats van  de Vuelta en mag je zeker het paardenrennen niet missen.

Geschiedenis

Real Madrid Club de Fútbol is een Spaanse voetbalclub uit Madrid. De club werd opgericht op 6 maart 1902 als “Sociedad Madrid FC”. In het dagelijks taalgebruik wordt de naam van de club meestal afgekort tot Real Madrid. Het is de succesvolste club uit het Spaanse voetbal en door de FIFA werd ze zelfs benoemd als de beste voetbalclub van de 20e eeuw. De club heeft vele bijnamen zoals Los Blancos en Los Merengues. Real Madrid werd koninklijk of Real in 1920 en kreeg deze titel van Alfons XIII. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Estadio Santiago Bernabéu.
Real Madrid won 33 keer de Primera División, 19 keer de Copa del Rey, 10 keer de Supercopa, 2 keer de UEFA Cup, 7 keer de wereldbeker en 13 keer de Champions League, voorheen bekend als de Europacup I. Daarmee is Real Madrid recordhouder, voor AC Milan, dat deze beker 7 keer gewonnen heeft.
De club kent ook verschillende rivaliteiten, waarvan de opmerkelijkste die met het Catalaanse FC Barcelona is. De wedstrijden tussen beide clubs staan bekend als El Clásico (“de Klassieker”). Volgens de website van de club is Real de enige sportclub die met 520 miljoen euro aan inkomsten, de grens van 500 miljoen overtreft, voor het tweede opeenvolgende jaar. Tegelijk heeft de club nog altijd zo’n 90 miljoen euro aan schulden. Real Madrid was medio 2013 de waardevolste club ter wereld ($ 3,3 miljard.

Erelijst
Landskampioenschap                                     33x
Copa del Rey                                                            19x
Spaanse Supercup                                               10x
Europacup I / Champions League        13x (record)
Europese  Super Cup                                         4x
UEFA Cup                                                                    2x
WK voor clubs                                                         4x