Hamburger SV “Nur der HSV“

Hamburger SV was de enige ploeg in Duitsland die nog nooit gedegradeerd is uit de Bundesliga. Tot 2018. Toen viel het doek voor de Hamburgers. Na drie jaar met succes te hebben gevochten tegen degradatie, degradeerde het nu rechtstreeks.  In de loop der jaren hebben veel Nederlanders voor ‘Die Rothosen’ gespeeld. De schitterende Imtech Arena vormt het decor voor de thuiswedstrijden van HSV. Bezoek naar Hanzestad Hamburg en geniet van Duits topvoetbal!

Naam;                          Hamburger Sport-Verein
Opgericht;                  29 september 1887
Stadion;                      Volksparkstadion
Capaciteit;                  57.000
Bijnaam                      Die Rothosen

Het Volksparkstadion

Het Volksparkstadion is de thuishaven van HSV. Het stadion was een van de twaalf stadions tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 2006. Voorheen heette het stadion Imtech Arena, en tot juli 2007 AOL Arena. Hamburger SV heeft niets te maken met het ontstaan van het stadion, de club is wel de huidige eigenaar van de arena. Voordat “HSV” hier haar intrede deed, speelde het haar wedstrijden in het Sportplatz Rothenbaum. In 1963 kwalificeerde HSV zich voor de nieuw opgezette Bundesliga. Op dat moment deed de club pas officieel haar intrede in het stadion wat groter en moderner was dat het eigen Rothenbaum.
In mei 1998 besloot de leiding van de club het niet populaire Volkparkstadion te vervangen door een splinternieuw stadion. Het Volkparkstadion werd totaal met de grond gelijk gemaakt, terwijl de grond waarop het stadion zou worden gebouwd met 90° werd gedraaid om een beter zicht te krijgen. Tijdens competitiewedstrijden biedt het stadion plaats aan 55.000 toeschouwers, terwijl er bij internationale wedstrijden 50.000 supporters worden toegelaten omdat de staanplaatsen dan worden vervangen door zitplaatsen.

Hamburg, een onvergetelijk voetbalweekend....

Hamburg, dat qua omvang en inwonersaantal alleen Berlijn voor zich moet dulden, is een van de grootste havens van Europa. Een wandeling langs de vele waterwegen en kanalen maakt duidelijk waarom Hamburg wel eens het ‘Venetië van het noorden’ wordt genoemd. Breng een bezoekje aan de plaatselijke vismarkt (Fischmarkt) en het handelsdistrict (met zijn kenmerkende, indrukwekkende gebouwen van rode baksteen), ga dineren langs de rivier of ga een avondje stappen in de universiteitswijk. En dan is er ook nog de Reeperbahn (de rosse buurt). Je kunt wel raden waar deze om bekendstaat … Wij denken graag met jouw mee voor dit onvergetelijke voetbalweekend!

Geschiedenis Hamburger SV

Hamburger Sport-Verein (HSV) werd al in 1887 opgericht, en was tot 2018 de  enige club die sinds de oprichting in 1963 onafgebroken in de Bundesliga speelde. Echter na de degradatie in 2018 moeten ze deze trots laten varen. De club was zelfs nog nooit gedegradeerd sinds de fusie in 1919 die tot HSV leidde. Hamburger SV noemt altijd 29 september 1887 op als officiële oprichtingsdatum, maar feitelijk werd de huidige club pas opgericht op 2 juni 1919. Op deze dag fuseerde SC Germania von 1887 met Hamburger FC 1888 en FC Falke 06. HSV werd vier keer kampioen van de Bundesliga (1960, 1979, 1982, 1983). Het won drie keer de Duitse beker en kende Europese successen in 1983 (Europacup I) en 1977 (Europacup II).

Zwarte rook en veel onrust na de degradatie in 2018. HSV schrijft negatieve geschiedenis door als laatste nog niet gedegradeerde club uit de Bundesliga te degraderen.