FC Barcelona, Nascido pra jogar futebol

FC Barcelona is één van de Topclubs uit Europa en is momenteel misschien wel de best voetballende ploeg van de wereld. In totaal heeft Barcelona 25 keer de landstitel van Spanje weten te winnen. Dat zijn er nog altijd zeven minder dan rivaal Real Madrid, al is dat verschil ontstaan voor de jaren ’90. Het ‘Tiki-Taka-voetbal’ heeft een nieuwe dimensie gekregen door de sterspelers Lionel Messi, Ousmane Dembélé en Luis Suarez. Bij elke voetballiefhebber staat een bezoek aan ‘Barça’ in het eigen Camp Nou hoog op de bucketlist.
De Slogan “Nascido pra jogar futebol” betekent “Geboren om te voetballen”

Naam;                         Fútbol Club Barcelona
Opgericht;                  29 november 1899
Stadion;                     Camp Nou
Capaciteit;                  99.354
Bijnaam;                    Barça, Blaugrana, Laietans

Camp Nou

Camp Nou is met een capaciteit van 99.354 het grootste stadion van Europa en de op vijf na grootste van de wereld.  De officiële naam van het stadion was van de opening tot 2000 Nou Estadi del Futbol Club Barcelona. De naam Camp Nou, Catalaans voor nieuw veld, werd echter vanaf de opening al gebruikt als bijnaam en het werd in 2000 na een stemming onder de socios  aangenomen als officiële naam. De naam Camp Nou werd verkozen boven de naam Estadi Joan Gamper, naar de cluboprichter Jo(h)an Gamper.

Barcelona

Barcelona is één van de grootste toeristische steden van de wereld. De vele toeristische attracties (Sagrada Familia, Park Güell, Torre Agbar, Ramblas, enz.) maakt Barcelona uitermate geschikt voor een citytrip in combinatie met voetbal. Barcelona ligt tevens aan de Middellandse zee. Vergeet je zwembroek en badlaken dus niet!

Geschiedenis

FC Barcelona is een voetbalclub uit Barcelona, Catalonië (Spanje). De club behoort tot de Europese en wereldtop. De clubkleuren zijn paars (of granaatrood)-blauw (blaugrana) en het stadion van FC Barcelona is Camp Nou of Nou Camp, dat letterlijk ‘nieuw veld’ betekent. Aartsrivaal van FC Barcelona is Real Madrid. Wedstrijden tussen beide clubs staan bekend als El Clásico. Nog een belangrijke rivaal is buurtgenoot RCD Espanyol; de onderlinge duels dragen de naam Derbi de Barcelona. FC Barcelona werd begin 2010 door de IFFHS verkozen tot beste ploeg over de periode 1991-2009.
Voor de Catalaanse bevolking werd in de jaren van het strenge regime van Franco de club het absolute symbool van hun eigen identiteit en drang naar onafhankelijkheid. Dat is hij tot op de dag van vandaag gebleven.
Voor de club speelden onder anderen Bernd Schuster, Diego Maradona, Hristo Stoichkov, Gheorge Hagi, Ladislao Kubala, Michael Laudrup, Romario, Ronaldo, Luís Figo, Patrick Kluivert, Ronald Koeman, Rivaldo, Ronaldinho, Lionel Messi, Xavi, Carles Puyol en Andrés Iniesta. Johan Cruijff behaalde met de club grote successen. Als speler behaalde Cruijff weinig tastbare prijzen, slechts één kampioenschap in 1974 en eenmaal de Spaanse beker (de Copa del Rey – in de tijd van dictator Franco nog Copa del Generalissimo geheten), maar zijn spel staat voor altijd bij de supporters in het geheugen gegrift. Later, toen Cruijff coach was, formeerde hij een elftal dat bekend kwam te staan als het Dream Team. Het hoogtepunt van dit team was het winnen van de Europacup I in 1992, tegenwoordig Champions League genaamd.
Frank Rijkaard, in 2003 aangesteld als coach, wist een team te creëren dat het team van Cruijff evenaarde door naast de landskampioenschappen van 2005 en 2006 ook de UEFA Champions League van 2006 te winnen. Ook het team dat onder leiding stond van Josep Guardiola werd vaak vergeleken met het Dream Team. In de laatste zeven jaar werd Barcelona vijf maal kampioen in de Primera División en in zowel 2009, 2011 als 2015 won het de Champions League. In 2009 slaagde het er als enige Spaanse club ooit in om de treble te winnen (landskampioenschap, nationale beker en Champions League), een huzarenstukje dat in 2015 werd overgedaan en dat geen enkele Europese club twee keer leverde. FC Barcelona is de enige club in Europa die vanaf de instelling van Europees voetbal in 1955 elk jaar aan een van de toernooien deelnam.

Erelijst
Landskampioenschap                              25x
Copa del Rey                                              30 x
Spaanse supercup                                     13x
Europacup I / Champions League        5x
Europacup                                                 4x
uropese  Super Cup                                 5x
WK voor clubs                                          3x