Atlético Madrid "Un sentimiento, una pasión inexplicable"

Atlético Madrid is een absolute Europese topclub uitkomend in de Primera División. In 2014 werden ze voor het laatst kampioen van Spanje en de afgelopen seizoenen eindigden ze steevast in de top 3. Europees kennen ze ook vele successen. Atletico Madrid is recordhouder op het gebied van het aantal gespeelde én verloren finales in de Champions League. Atlético speelt haar wedstrijden in het nieuwe stadion Wanda Metropolitano.  Met ruim 67.000 meest fanatieke supporters van Spanje is een voetbalreis naar Atlético Madrid een must voor iedere voetballiefhebber. De slogan van Atletico “Un sentimiento, una pasión inexplicable” betekent “Eén gevoel, een onverklaarbare passie”

Naam;                         Club Atlético de Madrid
Opgericht;                  26 april 1903
Stadion;                      Wanda Metropolitano
Capaciteit;                  67.703
Bijnaam;                     Los Colchoneros, Los Rojiblancos

Wanda Metropolitano

Het publiek van Atlético staat bekend als zeer fanatiek, zo niet het fanatiekste publiek van Spanje. Vele bezoekende clubs komen dan ook met knikkende knieën naar Wanda Metropolitano stadion. Estadio Metropolitano, voorheen bekend onder de naam Estadio La Peineta (officieel Estadio de la Comunidad de Madrid). Om sponsorredenen heet het stadion Wanda Metropolitano. Het opende in 1994 en is na een verbouwing sinds het seizoen 2017/18 de thuishaven van Club Atletico de Madrid.

Madrid, sportstad vol Spaanse gezelligheid

Madri is de hoofdstad van Spanje en met meer dan drie miljoen inwoners ook één van de grootste steden van Europa. Toch merk je hier weinig van als je in het centrum van Madrid bent. Madrid heeft namelijk erg veel gezellige pleinen met typische Spaanse terrassen. Wanneer je ook nog gaat genieten van het bruisende uitgaansleven, merk je echt dat deze stad vol gezelligheid zit!
Met de stadions van Real, Atlético, Rayo Vallecano en in de buitenwijk Getafe, ademt Madrid voetbal. Maar er is meer dan voetbal. Zo heeft Madrid een Motor en F1 circuit, is basketballen zeer populair, finishplaats van  de Vuelta en mag je zeker het paardenrennen niet missen.

Atletico, recordhouder verliezend finalist Champions League

In 1903 werd Atlético Madrid door drie Baskische studenten opgericht als dochterclub van het Baskische Athletic Bilbao onder de naam Athletic Club de Madrid. Pas in 1920 werd de club onafhankelijk. Men speelde in het zuiden van de stad op Vallecas, totdat in 1923 het stadion van de metro-maatschappij, Estadio Metropolitano, in het westen van Madrid werd gehuurd. In de jaren dertig ging Athletic op en neer tussen Primera División en Segunda Division. Na de Spaanse Burgeroorlog waarin Athletic veel spelers had verloren werd de club in 1939 samengevoegd met Aviación Nacional uit Zaragoza, de voetbalclub van de Spaanse luchtmacht tot Athletic Aviación de Madrid. De club kreeg een plaats in de Primera División terug in plaats van Real Oviedo. Prompt won Athletic Avación in 1940 en 1941 de landstitel, waarna de naam onder dwang van Franco werd gewijzigd in het Spaansere Atlético Aviación de Madrid. In 1947 werd de club losgekoppeld van de luchtmacht en kreeg het de huidige naam, Club Atletico de Madrid.
In de jaren zestig en zeventig was Atlético Madrid onder voorzitter en naamgever van het voormalige stadion, Vicente Calderón, echter het succesvolst. Het begon met het winnen van de Spaanse beker in 1960 en 1961. Daarmee werd deelname aan de Europacup II afgedwongen, die in 1962 in twee finales tegen Fiorentina gewonnen werd, o.a. met een doelpunt van grote ster Gárate. Van 1966 tot 1977 volgden nog vier kampioenschappen en in 1974 werd de Europa Cup I gemist in twee finales tegen Bayern München, dat in de eerste partij ook pas in de laatste minuut gelijkmaakte. In dat jaar 1974 werd zelfs de Wereldbeker gewonnen.

Erelijst
Landskampioenschap     10 x
Copa del Rey                     10 x
Spaanse Supercup           4 x
Europacup II                    1 x
Wereldbeker                     1 x
Europa League                 3 x
Europese  Super Cup      3 x