AS Roma

AS Roma is de club van het volk. Van de arbeiders. In tegenstelling tot aartsrivaal Lazio. Je kunt het vergelijken met verschil tussen Feyenoord en Ajax. De supporters van AS komen uit het zuiden en oosten van de stad, die van Lazio uit de noordelijke wijken. De thuiswedstrijden worden gespeeld in Stadio Olimpico dat gedeeld wordt met rivaal Lazio. De Ultras van AS Roma zitten/staan op Cruva sud, achter het doel.

Naam;                         Associazione Sportiva Roma
Opgericht;                  7 juni 1927
Stadion;                      Stadio Olimpico
Capaciteit;                  72.700
Bijnaam;                     Giallorossi, ‘a Maggica

Stadio Olimpico

Net als in Milaan, delen ook in Rome de twee grootste aartsrivalen haar stadion; Het Olympisch stadion van Italië. Met de bouw van het stadion zijn ze begonnen in 1928 en is afgerond in 1937. Voor de olympische spelen van 1960 en het WK voetbal 1990 is het stadion ingrijpend verbouwt. Het stadion is vijf keer het toneel geweest van een finale van de Champions League of Europa League.

Rome

Rome is natuurlijk meer dan alleen voetbal. De stad is eigenlijk één groot openluchtmuseum met piazza’s, openluchtmarkten, fontijnen, Het Colosseum, het Pantheon en andere  verbijsterende historische bezienswaardigheden. Vergeet ondertussen niet te eten. In Rome kun je namelijk genieten van één van je beste maaltijden uit je leven die je met de beste koffie van de wereld kunt afsluiten.

Geschiedenis

De geschiedenis van de club gaat terug op een aantal clubs, na enkele fusies bleven er drie clubs over: US Alba Audace Roma, Fortitudo Pro Roma en Roman Football Club. Na één seizoen fuseerden beide clubs die uit de hoogste klasse degradeerden met Roman Football Club dat naar de hoogste klasse promoveerde en zo ontstond AS Roma. De fusie kwam er door druk van de bond die per stad zo weinig mogelijk profclubs wilde. In haar eerste jaar boekte de nieuwe club al meteen een groot succes, de CONI-cup (voorloper van de Coppa Italia) werd gewonnen. In het oorlogsjaar 1942 werd de club voor het eerst kampioen van Italië. Het volgende succes volgde pas in 1961 toen Roma (als eerste Italiaanse club) de Jaarbeursstedenbeker (voorloper van de UEFA Cup) won. In de finale werd Birmingham City verslagen (2-2 en 2-0). Verder werd in de jaren zestig twee maal de Coppa Italia gewonnen (in 1964 en 1969). De jaren zeventig waren voor Roma weinig enerverend. Pas in de jaren tachtig kwam Roma weer op. Onder leiding van de rijke voorzitter Dino Viola en trainer Nils Liedholm werd in die periode vier keer de beker gewonnen (1980, 1981, 1984 en 1986). In 1983 werd bovendien voor de tweede keer in haar bestaan, het kampioenschap behaald. Het daaropvolgende jaar stond de club in eigen stadion zelfs in de finale van de Europacup I tegen Liverpool FC. Deze werd echter na penalty’s verloren. Bekende spelers uit deze succesvolle periode zijn Paulo Roberto Falcão, Roberto Pruzzo en Bruno Conti.

Erelijst
Landskampioen                         3x
Coppa Italia                                9x
Italiaanse supercup                   2x